Daily MCQ 21 Nov 2017 QUIZ – 3

Q 1 . Which of the following reasons were cited by the Ashok Mehta Committee for the decline of the Panchayati Raj Institutions in India ?

1 . Role of Bureaucracy
2 . Lack of Political Will
3 . Lack of conceptual clarity
4 . Lack of gender parity
Select the correct answer using the code given below :

a . 1 and 4
b . 2 and 3 only
c . 1, 2 and 3
d . 2, 3 and 4

ANS – c

Q 2 . The Rajya Sabha can withhold its consent to a Money Bill for :

a . 14 days
b . 15 days
c . 30 days
d . 18 days

ANS – a

Q 3 . The setting up of the Inter-State Council in 1990 was meant to :

a . substitute the National Development Council.
b . strengthen the federal provisions of the Constitution.
c . be an institutional interface between the Judiciary and the Government.
d . provide membership to local customary bodies.

ANS – b

Q 4 . The Comptroller and Auditor-General of India can be removed from office only by :

a . President on the advice of the Union Cabinet.
b . Chief Justice of the Supreme Court.
c . President of India after an address in both Houses of Parliament.
d . President on the advice of Chief Justice of India.

ANS – c

Q 5 . The National Human Rights Commission has :

1 . a Chairperson who has been a Chief Justice of Supreme Court or a High Court of India
2 . one Member who is or has been a Judge of Supreme Court
3 . one Member who is, or has been the Chief Justice of a High Court
4 . two Members to be appointed from amongst persons having knowledge of or practical experience in matters relating to human rights
Select the correct answer using the code given below :

a . 1, 2, 3 and 4
b . 1, 2 and 3 only
c . 1 and 4 only
d . 2, 3 and 4 only

ANS – d

Q 6 . The term “Congress System’ was coined by :

a . D.L. Seth
b . Rajni Kothari
c . James Manor
d . Christophe Jaffrelot

ANS – b

Q 7 . ‘Demand Polity’ and ‘Command Polity’ are terms associated with :

a . David Washbrook
b . Helen I. Tinker
c . Lloyd I. Rudolph and Susanne H. Rudolph
d . Rajni Kothari

ANS – c

Q 8 . The 9th Schedule to the Constitution of India was added by the :

a . Third Amendment Act
b . Fourth Amendment Act
c . First Amendment Act
d . Sixth Amendment Act

ANS – c

Q 9 . Under Article 355 of the Constitution of India, it is the duty of the Union to:

a . protect States against external aggression and internal disturbance
b . allow the extension of executive powers of the Union to any State
c . declare that the powers of the legislature of a State shall be exercisable by or under the authority of the Parliament
d . allow the Parliament to include or exclude any caste, race or tribe into the list of the Scheduled Castes or Scheduled Tribes

ANS – a

Q 10 . The Special Provisions in Article 371G of the Constitution of India relate to the state of :

a . Jammu & Kashmir
b . Jharkhand
c . Mizoram
d . Nagaland

ANS – c