Daily MCQ 22nd Nov 2017 QUIZ – 4

Q 1 . The provision under Article 350A of the Constitution of India relates to the :

a . right of any section of the citizens to preserve its distinct language and culture
b . right of the Sikh community to carrying and wearing of kirpans
c . provision for providing facilities for instruction in mother-tongue at primary stage
d . freedom of Minority-managed educational institutions from discrimination in the matter of receiving aid from the State

Ans-c

Q 2 . According to Article 3 of the Constitution of India, the Parliament may by law:

1 . declare war on any country
2 . alter the boundaries of any State
3 . increase the area of any State
4 . establish an Autonomous Council within any State
Select the correct answer using the code given below :

a . 3 only
b . 1, 2 and 4
c . 2 and 3 only
d . 1, 2 and 3

Ans- c

Q 3 . The locus standi rule to move the court was liberalized by the case of:

a . S.R. Bommai v. Union of India
b . Minerva Mills v. Union of India
c . S.P. Gupta v. Union of India
d . Kesavananda Bharati v. State of Kerala

Ans- c

Q 4 . Which of the following are provided in India by the Right to Education Act ?

1 . Right of children to free and compulsory education till completion of elementary education in a neighbourhood school
2 . Prohibition of deployment of teachers for non-educational works, other than decennial census, elections to local authority like State Legislatures, Parliament, and disaster relief
3 . Right of minorities to establish and administer education institution
4 . No citizen shall be denied admission into any educational institution maintained by the State or receiving aid out of State funds on grounds only of religion, race, caste, language or any of them
Select the correct answer using the code given below :

a . 1, 2 and 4
b . 1 and 3
c . 2 and 4 only
d . 1 and 2 only

Ans- d

Q 5 . According to Granville Austin, which of the following was / were the most significant contributions of India to constitution-making?

a . Majority rule and minority rights
b . Consensus and Accommodation
c . Social revolution and Political Freedom
d . Asymmetrical Federal structure

Ans- c

Q 6 . The proposals of the Cabinet Mission did NOT include :

1 . a three-tier structure for the Union of India, with both the Provinces and the Princely States
2 . formation of a Constituent Assembly
3 . creation of a sovereign Pakistan with six Muslim-majority provinces
Select the correct answer using the code given below :

a . 1 and 3
b . 3 only
c . 2 only
d . 2 only

Ans- b

Q 7 . Various landforms observed on the surface of the earth are due to the:

1 . differences in the type and structure of the crustal material
2 . differences in the land forming processes
3 . differential rates of the processes at different places on the Earth’s surface
Select the correct answer using the code given below:

a . 1 only
b . 1 and 2 only
c . 2 and 3 only
d . 1, 2 and 3

Ans- d

Q 8 . Which of the following statements with regard to the continental shelf is NOT correct ?

a . Shelves are absent close to plate boundaries
b . They are highly sedimented
c . They have abrupt falls towards the continental slopes
d . They are rich fishing areas

Ans- a

Q 9 . Which one among the following is NOT a minor plate?

a . Nazca
b . Arabia
c . Philippines
d . Antarctica

Ans- d

Q 10 . Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:

List-I (Volcano Type)                         List-II (Location)
A.Shield Volcano                                   1.Indonesia
B.Composite Volcano                         2.India
C.Caldera                                                  3.Hawaii
D.Flood Basalt Provinces                  4.Phillipines
Answer choices:

Code  A         B          C           D
(a)    2         4            1          3
(b)    2          1           4          3
(c)    3          1           4           2
(d)    3         4           1            2
Ans- d