Daily MCQ 23rd Nov QUIZ – 5

Q 1 . The trees of tropical rainforest have buttress roots because :

a . they help to provide aeration to soils
b . the organisms found in the buttresses have a symbiotic relationship
c . the trees belong to gramineae family
d . the buttresses have to bear the mechanical load of hardwoods

Ans- d

Q 2 . Mutual funds are regulated by
a . Association of Mutual Funds of India (AMFI)
b .  IRDA
c .  RBI
d .  None of the above

Ans- d

Q 3 .  In contex with the business and banking, what is CRAR?
a . Credit to Risk Asset Ratio
b . Capital to Risk Asset Ratio
c . Credit to Risk Assessment Ratio
d . Credit Rate Asset Ratio

Ans- b

Q 4 .  Consider the following statements about Algorithmic Trading
1. It is a system of trading which facilitates transaction decision making in the financial markets using advanced mathematical tools
2. It is also called as black box trading
Which of the following statements is/are correct?
a .  Only 1
b .  Only 2
c .  Both1 and 2
d .  Neither 1 nor 2

Ans- c

Q 5 .Consider the following statements about ‘None of The Above’ (NOTA) option in the Indian electoral system

1. NOTA was introduced in India following the 2013 Supreme Court directive in the
People’s Union for Civil Liberties v. Union of India judgment
2. India is the first country to institute negative voting
3. It provides for ‘right to reject’
Which of the following statements is/are correct?
a . Only 1
b . 1 and 2
c . 2 and 3
d . 1 and 3

Ans- a

Q 6 . Arrange the following National Parks of India from North to South direction:

1 . Indravati National Park
2 . Nagarhole National Park
3 . Corbett National Park
4 . Madhav National Park
Select the correct answer using the code given below :

a . 1, 3, 2, 4
b . 2, 1, 4, 3
c . 3, 4, 1, 2
d . 2, 3, 4, 1

Ans- c

Q 7 . Which of the following statements about National Commission for Scheduled Tribes (NCST) is/are correct?
a .  It was established by amending Article 338 and inserting a new Article 338A in the Constitution through the Constitution (89th Amendment) Act, 2003
b .  The Chairperson of NCST has been given the rank of Union Cabinet Minister, and the Vice-Chairperson that of a Minister of State and other Members have the ranks of a Secretary to the Government of India
c) Both  a and  b
d) Neither  a nor  b

Ans- c

Q 8 .  Which of the following pairs is/are correctly matched?
Mountain Range                 Location in the Himalayas
1. Dhauladhar Range —           Himachal Pradesh
2. Kumaon Range —                 Uttarakhand
3. Zanskar Range –                  Kashmir
4. Singalila Range —                Arunachal Pradesh
Select the correct code:
a .  1, 2 and 4
b .  1, 2 and 3
c .  2, 3 and 4
d .  All of the above

Ans- b

 Q 9 .  Consider the following statements about East Coast Economic Corridor
1. It is India’s first coastal economic corridor along eastern coast
2. It aligns with port-led industrialisation under Sagarmala initiative and Act East Policy by linking domestic companies with vibrant global production networks of East and Southeast Asia
3. It is funded by Asian Development Bank (ADB)
Select the correct statements
a .  1 and 2
b .  2 and 3
c .  1 and 3
d .  All of the above

Ans- d

Q 10 . Which one among the following States is the leading producer of salt in India ?

a . Rajasthan
b . Gujarat
c . Tamil Nadu
d . Andhra Pradesh

Ans- b