Daily MCQ 24th Nov 2017 QUIZ – 6

Q 1 .  In the stratosphere, why does temperature increase with increasing height?
(a) Conduction.
(b) Convection.
(c) Greater absorption of ultraviolet radiation at the top of the stratosphere.
(d) The pressure and density rapidly decrease as you go up through the stratosphere, thus the ideal gas law requires temperature to increase too.

Ans- c

Q 2 .  Consider the diurnal (daily) cycle of temperature at the surface. Why is the temperature maximum in the mid-to-late afternoon?
(a) There is a net energy gain at the surface from dawn to mid afternoon.
(b) Clouds form in mid-to-late afternoon, cutting down the solar heating and cooling the surface.
(c) The intensity of solar radiation is at a maximum at this time.
(d) Late in the day, evaporation from the surface  increases and this cools the surface.

Ans- a

Q 3 .  Why are there winds?
(a) Because air flows down-hill.
(b) Because of temperature differences.
(c) Because air flows from high density to low density.
(d) Because air flows along isobars.

Ans- b

Q 4 .  Why are there jets in the midlatitudes in the upper troposphere?
(a) Air is warmer in the tropics than the poles, resulting in a poleward pressure gradient that increases with increasing height.
(b) Because air near the surface experiences the drag of surface friction, while air in the upper troposphere does not.
(c) Due to the constant bending by the Coriolis force.
(d) Both (a) and (c) are correct.
Ans- d

Q 5 .  What is the relationship of absorbed solar to outgoing infrared in the tropics?
(a) Absorbed Solar > emitted IR
(b) Absorbed Solar < emitted IR
(c) Absorbed Solar = emitted IR
(d) It varies throughout the year.

Ans- a

Q 6 .  What is the relationship of absorbed solar to outgoing infrared at the poles?
(a) Absorbed Solar > emitted IR
(b) Absorbed Solar <emitted IR
(c) Absorbed Solar = emitted IR
(d) This varies depending on time of year.

Ans-b

Q 7 . What place experiences the greatest seasonal variability in temperature?
(a) The North Atlantic Ocean
(b) Central Canada
(c) Costa Rica, Central America
(d) Mumbai, India.

Ans- b

Q 8 .  If Earth had no greenhouse gases, the planet would be ?
(a) Too hot to support life.
(b) Cooler but still able to support life.
(c) Too cold to support complex life.
(d) It depends on the species of aerosol in the GHG-free atmosphere.

Ans- c

Q 9 .  How was the atmosphere on Earth first formed?
(a) Spontaneous combustion.
(b) By comets and meteors, which were much more common at that time, delivering volatiles.
(c) Evaporation from the ocean.
(d) Volcanic emissions.

Ans-b

Q10 .The first step in the generation of a sea breeze is .
(a) air over land expands and builds a pressure gradient at the surface that pushes air offshore
(b) air over land expands and builds a pressure gradient at the surface that pushes air onshore
(c) hot air over land rises, cools and forms a cloud
(d) air over land expands and builds a pressure gradient aloft that pushes air offshore

Ans- d