QUIZ – 9

Q 1 . Which of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli
2. Amarakantak
3. Omkareshwar
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANS – a

Q 2 .  With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3.
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only

ANS – b

Q 3 . Consider the following :
1. Fresh snow
2. Ocean ice
3. Rivers on high mountains.
The correct order of their Albedo is :
(a) 1 > 2 > 3
(b) 2 > 3 > 1
(c) 2 > 1 > 3
(d) 1 > 3 > 2

ANS – a

Q 4 . With reference to insolation, consider the following statements :
1. Equator receives less insolation than tropics.
2. At the same latitude the insolation is more over the oceans than over the continents.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – a

Q 5 .  Consider the following statements about antimicrobial resistance :
1. It is a natural phenomena.
2. Indiscriminate use of antibiotics leads to antimicrobial resistance.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – b

Q 6 . Democracy’s superior virtue lies in the fact that it calls into activity
(a) the intelligence and character of ordinary men and women.
(b) the methods for strengthening executive leadership.
(c) a superior individual with dynamism and vision.
(d) a band of dedicated party workers.

ANS – a

Q 7 . Consider the following statements about difference between Genetically Modified Organisms ( GMOs) & Living modified organisms (LMOs) :

1.GMOs means organisms which are not capable of growing, i.e. are dead.
2. LMOs means organisms which are capable of growing.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – b

Q 8 . One of the implications of equality in society is the absence of
(a) Privileges
(b) Restraints
(c) Competition
(d) Ideology

ANS – a

Q 9 . Consider the following statements about International Finance Corporation:
1. It is known as the private arm of the world bank.
2. It lends money to private sector companies of all countries.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – a

Q 10 .  Which of the following is/are used as an indicator in calculating Multidimensional Poverty Index (MPI)?
1. maternal mortality
2. nutrition
3. access to electricity
4. access to telephone
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, and 4 only

ANS – c