QUIZ 10

Q 1 .  In the South Atlantic and South Eastern Pacific regions in tropical latitudes, cyclone does not originate. What is the reason?
[A] Sea Surface temperature are low
[B] Inter Tropical Convergence Zone seldom occurs
[C] Coriolis force is too weak
[D] Absence of land in those regions

ANS – A

Q 2 . Consider the following Statements regarding the DPSP/ Directive Principles of State Policy:
1. The Principles spell out the socio-economic democracy in the country
2. The provisions contained in these Principles are not enforceable by any court.
Which of the statements given below are correct?
[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

ANS – C

Q 3 . Which of the following National Parks is unique in being a swamp with floating vegetation that supports a rich biodiversity?
[A] Bhitarkanika National Park
[B] Keibul Lamjao National Park
[C] Keoladeo Ghana National park
[D] Sultanpur National park

ANS – B

Q 4 .  Rivers forms many outstanding features throughout their course. In this respect which of the following pairs are correctly matched ?
1. river capture : middle course
2. meanders : upper course
3. ox-bow lakes : lower course
Select the correct answer using the codes given below.
[A] 1 and 3 only
[B]1 and 2 only
[C] 3 only
[D] 2 and 3 only

ANS – C

Q 5 . Some parts of India has littoral and swamp forests. With reference to these forests ,consider the following statements :
1. they can survive in both fresh as well as brackish water
2. important species of such forests are teak, sal, mahua etc
Which of the statements given above is/are correct ?
[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

ANS – A

Q 6 . Which of the following statements is/are correct regarding National Innovation Foundation-India (NIF)?
1. NIF is an autonomous body of the Department of Science and Technology under the Central Government
2. NIF is an initiative to strengthen the highly advanced scientific research in India’s premier scientific institutions in collaboration with highly advanced foreign scientific institutions.
Select the correct answer using the code given below.
[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

ANS – A

Q 7 . What can be the impact of excessive / inappropriate use of nitrogenous fertilizers in agriculture?
1. Proliferation of nitrogen-fixing microorganisms in soil can occur.
2. Increase in the acidity of soil can take place
3. Leaching of nitrate to the ground-water can occur.
Select the correct answer using the code given below.
[A] 1 and 3 only
[B] 2 only
[C] 2 and 3 only
[D] 1,2 and 3

ANS – C

Q 8 . The peninsular plateau is a major physiographic division of India. Which of the following is/are a part of the peninsular plateau ?
1. Kutch peninsula
2. Aravali range
3. Meghalaya plateau
Select the correct answer using the codes given below.
[A] 1 and 2 only
[B] 1 and 3 only
[C] 2 and 3 only
[D] 1, 2 and 3

ANS – C

Q 9 . With reference to the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) and the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), which of the following statements is/are correct?
1. IUCN is an organ of the United Nations and CITES is an international agreement between governments
2. IUCN runs thousands of field projects around the world to better manage natural environments.
3. CITES is legally binding on the States that have joined it, but this Convention does not take the place of national laws.
Select the correct using the code given below.
[A] 1 only
[B] 2 and 3 only
[C] 1 and 3 only
[D] 1, 2 and 3

ANS – B

Q 10 . The Fair and Remunerative Price of Sugarcane is approved by the
[A] Cabinet Committee on Economic Affairs
[B] Commission for Agricultural Costs and Prices
[C] Directorate of Marketing and Inspection, Ministry of Agriculture
[D] Agricultural Produce Marketing Committee

ANS – A