QUIZ 11

Q 1 . What is the role of ultraviolet (UV) radiation in the water purification systems?
1. It inactivates/kills the harmful microorganisms in water.
2. It removes all the undesirable odours from the water.
3. It quickens the sedimentation of solid particles, removes turbidity and improves the clarity of
water.
Which of the statements given above is/are correct?
[A]1 Only
[B]2 & 3 Only
[C]1 & 3 Only
[D]1,2 & 3

ANS – A

Q 2 . Graphene is frequently in news recently. What is its importance?
1. It is a two-dimensional material and has good electrical conductivity.
2. It is one of the thinnest but strongest materials tested so far.
3. It is entirely made of silicon and has high optical transparency.
4. It can be used as ‘conducting electrodes’ required for touch screens, LeOs and organic LEOs.
Which of the statements given above are correct?
[A]1 and 2 only
[B]3 and 4 only
[C]1, 2 and 4 only
[D]1,2,3 & 4

ANS – C

Q 3 . Consider the following kinds of organisms:
1. Bacteria
2. Fungi
3. Flowering plants
Some species of which of the above kinds of organisms are employed as biopesticides?
[A]1 Only
[B]2 & 3 Only
[C]1 & 3 Only
[D]1,2 & 3

ANS – D

Q 4 . Consider the following statements:
1. A Wildlife sanctuary can be declared by only state Governments
2. A National park can be declared only by Union Government
Which among the above statements is/ are correct?
[A]Only 1 is correct
[B]Only 2 is correct
[C]Both 1 & 2 are correct
[D]Neither 1 nor 2 is correct

ANS – D

Q 5 .  With reference to Regulating Act, 1773, Consider the following statements :
1. It completely subjected the activities of the East India Company to the supervision of the British Government.
2. It established a board of control.
Which of the statements given above is/are correct ?
[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

ANS – D

Q 6 .  Consider the following statements about Rig vedic period :
1. there was widespread use of horses
2. agriculture was the predominant economic activity.
Which of the statements given above is/are correct ?
[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

ANS – A

Q 7 . Which of the following literary works were composed during the Gupta’s period?
1. Kathasaritsagar by Somdev
2. Vikramanyadevcharita by Bilhana
3. Gita Govinda by Jayadev
Select the correct answer using the codes given below.
[A] 1 and 2 only
[B] 1 and 3 only
[C] 2 only
[D] none

ANS – D

Q 8 .  With reference to phad paintings, consider the following statements:
1. They are the folk paintings of Maharashtra.
2. Their themes include rural life, animals, and narratives of folk deities.
Which of the statements given above is/are correct?
[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

ANS – B

Q 9 . Which of the following are included in the original jurisdiction of the Supreme Court?
1. A dispute between the Government of India and one or more States
2. A dispute regarding elections to either House of the Parliament or that of Legislature of a State
3. A dispute between the Government of India and a Union territory
4. A dispute between two or more States
Select the correct answer using the codes given below:
[A]1 & 2
[B]2 & 3
[C]1 & 4
[D]3 & 4

ANS – C

Q 10 . Regarding the office of the Lok Sabha Speaker, consider the following statements :
1. He/She holds the office during the pleasure of the President.
2. He/She need not be a member of the House at the time of his/her election but has to become a
member of the House within six months from the date of his/her election.
3. If he/she intends to resign, the letter of his/her resignation has to be addressed to the Deputy
Speaker.
Which of the statements given above is/are correct?
[A]1 & 2 Only
[B]3 Only
[C]1, 2, & 3
[D]None

ANS – B