QUIZ 11 30th Nov

Q 1 . Various events of Buddha’s life are represented by different objects. Which of the following pairs is/are correctly matched ?
1. Buddha’s birth : Lotus
2. First Sermon : Wheel
3. Death : Bodhi Tree
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1,2 and 3.

ANS – a

Q 2 . With reference to the revolt of 1857, consider the following statements :
1. It was well planned and organised.
2. It failed because of disunity between Hindus and Muslims.
Which of the statements given above is/are correct ?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2.

ANS – d

Q 3 .  Which among the following is an informal device in Indian parliamentary practice?
1. Question hour
2. Zero hour
3. Half-an-hour discussion
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 only
b) 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1 and 2 only

ANS – b

Q 4 . Among the following, which is/are a part of Alternate Dispute Resolution (ADR) ?
1. Gram Nyayalaya
2. Fast Track Courts
3. Lok Adalats
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3

ANS – b

Q 5 . Which of the these technologies requires line of sight for communication?
1. bluetooth
2. wi-fi
3. near field communication
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 3 only
c) 1 and 3 only
d) None

ANS – d

Q 6 . Neutrinos are one of the fundamental particles. Which of the following about neutrinos is/are correct?
1. they are chargeless
2. they have no mass
3. they travel nearly at the speed of light
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3

ANS – b

Q 7 . With reference to acidic lava ,consider the following statements :
1. they are viscous and flow slowly
2. they form a flattened lava dome
Which of the statements given above is/are correct ?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

ANS – a

Q 8 .  Corals reefs are generally absent on the western coasts of continents. This is because
a) western coast of continents witnesses subsidence of air
b) western coast of continents have cold currents
c) western coast of continents have dry winds blowing over them
d) none of the above

ANS – b

Q 9 . With reference to ecosystems, consider the following statements:
1. Organisms at higher trophic level receive energy from more than one trophic level.
2. Higher trophic levels tend to be more discrete than the lower ones.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

ANS – a

Q 10 .  National treatment (NT) is an important policy of WTO. NT means
a) All countries must not discriminate between imported and domestic product
b) WTO members must not discriminate between imported and domestic product
c) Exported products of a WTO member state must not be discriminate by other members via-a-vis domestic products
d) Both (b) & (c)

ANS – d