QUIZ 12 1st Dec

Q 1 . Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct answer using the code given below.
[A]1, 2 and 3
[B]2 and 4
[C]3 and 4 only
[D]1, 3 and 4

ANS – C

Q 2 . As per Asoka’s inscriptions, which among the following place was declared tax free and proclaimed only 1/8th part as taxable?
[A]Kushinagar
[B]Lumbini
[C]Kathmandu
[D]Sarnath

ANS – B

Q 3 . Mount Kinabalu is the highest mountain of which of the following countries?
[A]Malaysia
[B]Indonesia
[C]Vietnam
[D]Thailand 

ANS – A

Q 4 . By which among the following amendments of constitution, Delhi was made the National Capital Territory?
[A]63rd
[B]69th
[C]74th
[D]75th

Answer- B

Q 5 . Constitution (73rd Amendment) Act, 1992 makes provisions for a 3-tier system of Panchayati Raj for all the States having population of above
[A]15 Lakh
[B]20 Lakh
[C]25 Lakh
[D]30 Lakh

ANS – B

Q 6 . Elephanta Caves are predominantly attributed to which Hindu God?
[A]Lord Shiva
[B]Lord Hanuman
[C]Lord Indra
[D]Lord Brahma

ANS – A

Q 7 . Hornbill Festival is celebrated in which state of India?
[A]Manipur
[B]Nagaland
[C]Mizoram
[D]Meghalaya

ANS – B

Q 8 . Which of the following are some important pollutants released by steel industry in India?
1. Oxides of sulphur
2. Oxides of nitrogen
3. Carbon monoxide
4. Carbon dioxide
Select the correct answer using the code given below
[A]1, 3 and 4 only
[B]2 and 3 only
[C]1 and 4 only
[D]1, 2, 3 and 4

ANS – D

Q 9 . In India, the Eastern swamp deer (Rucervus duvaucelii ranjitsinhi), is currently found only in 
[A]Manas National Park
[B]Kaziranga National Park
[C]Namdapha National Park
[D]Wandur National Park

ANS – B

Q 10 . Which among the following is the only breeding ground for Indian Skimmer, an endangered fresh water bird species?
[A]Chambal River
[B]Sunder bans
[C]Ganga-Yamuna basin
[D]Godavari Delta

ANS – A