QUIZ 13 2nd Dec

Q 1 . Which one of the following is not required for the formation of photochemical smog?
(a) Oxygen
(b) Oxides of nitrogen
(c) Carbon monoxide
(d) Sunlight

ANS – c

Q 2 . Consider the following statements:
1. In food preservation by irradiation, ionising rays are used.
2. Irradiation does not affect the colour, odour, taste, pH and levels of vitamin contents in the foods.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – a

Q 3 . Consider the following statements:
1. Fly ash can be added to agricultural soil to enhance its water holding capacity.
2. Fly ash can be used in the manufacture of bricks and blocks for construction purposes.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – c

Q 4 . Which of the following statements is not correct?
(a) In the preparation of vinegar in the households, dried fruits can be used.
(b) Vinegar making involves fermentation by yeast.
(c) Vinegar is actually acetic acid.
(d) A fruit juice containing 5% or more sugar cannot be made into vinegar in the households.

ANS – d

Q 5 . Besides the Sunderbans, mangrove forests are also to be found in
1. Bhitarkanika
2. Godavari delta
3. Pichavaram
4. Kaveri (Cauvery) delta
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

ANS – d

Q 6 .   The knowledge of genome sequence is important to
1. understand how genes work together in the growth and development of an entire organism.
2. study the regulatory regions in the genome outside the gene that controls expression of genes.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – c

Q 7 . The Himalayas have snowline at higher altitude compared to that in the Alps mountains. This is because
(a) Himalayas are higher than the Alps
(b) Himalayas face the monsoon winds
(c) Himalayas are located in lower latitudes
(d) Himalayas have denser forest cover

ANS -c

Q 8 . Kutch (in Gujarat) has the existence of a large number of salt pans. Whatcould be the most valid reason/reasons for this?
1. Existence of creeks and mudflats
2. Higher evaporation rate
3. Presence of vast intertidal zone
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANS – d

Q 9 .  Which one of the following represents the correct sequence of vegetational transitions with increasing latitude?
(a) Rain forest- deciduous forest- coniferous forest
(b) Rain forest- coniferous forest- deciduous forest
(c) Deciduous forest- rain forest- coniferous forest
(d) Coniferous forest- rain forest- deciduous forest

ANS – a

Q 10 . In India, ecologists consider “sacred groves” very valuable because of their role in
(a) meeting fuelwood and medicinal needs of local people.
(b) protection of biodiversity that has vanished from surrounding areas due to exploitation by man.
(c) stabilization of climate and reduction of global warming.
(d) socio-cultural and religious interactions among traditional communities of different regions.

ANS – b