QUIZ- 14 , 6th Dec 2017

Q 1 . Which one among the following is the correct order of west flowing rivers in terms of decreasing size of their river basins?
A) Narmada —Tapi—Sabarmati—Mahi
B) Tapi —Narmada—Mahi—Sabarmati
C) Sabarmati—Narmada—Tapi—Mahi
D) Narmada —Tapi—Mahi—Sabarmati

ANS – D

Q 2 . The 9th Schedule to the Constitution of India was added by the
A) Third Amendment Act
B) Fourth Amendment Act
C) First Amendment Act
D) Sixth Amendment Act

ANS – C

  Q 3 . Consider the following statements :
I. Tapeworm is a hermaphrodite.
II. Round­worm has separate sexes.
III. Filaria is caused by a nematode.
IV. Guinea­worm is an annelid.
Which of these are correct ?
A) I and II
B) I, II and III
C) III and IV
D) II, III and IV

ANS- B

Q 4 . Various landforms observed on the surface of the earth are due to the
1) differences in the type and structure of the crustal material
2) differences in the land forming processes
3) differential rates of the processes at different places on the Earth’s surface
A) 1 only
B) 1 and 2 only
C) 2 and 3 only
D) 1,2 and 3

ANS – D

Q 5 . Under which of the following condition(s) the occluded fronts are created
1) When the front remains stationary
2) When cold air mass moves to warm air mass
3) When warm air mass moves to cold air mass
4) When an air mass is fully lifted above the land surface
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) 3 and 4
D) 4 only

ANS – D

Q 6 .  Which one of the following factors is NOT connected with planetary wind system
A) Latitudinal variation of the atmospheric heating
B) Emergence of the pressure belt
C) Earth’s revolution around the Sun
D) Migration of the pressure belts due to apparent path of the Sun

ANS – C

Q 7 . According to Granville Austin, which of the following was / were the most significant contributions of India to constitution-making
A) Majority rule and minority rights
B) Consensus and Accommodation
C) Social revolution and Political Freedom
D) Asymmetrical Federal structure

ANS – B

Q 8 . Consider the following statements with respect to Organisation of Islamic Cooperation (OIC)
1. India and Pakistan are members of the OIC
2. OIC regard parts of Kashmir as “occupied by India”
3. It is headquartered at Abu Dhabi, UAE
Which of the following statements is/are incorrect?
A) Only 1
B) 1 and 2
C) 1 and 3
D) None of the above

ANS – C

Q 9 .  The only state in the country to draft its own internal security legislation is –
A) Maharashtra
B) Gujarat
C) Chhattisgarh
D) Assam

ANS – A

Q 10 . Consider the following statements about the Commission for Agricultural Costs & Prices (CACP):
1 . It is mandated to recommend minimum support prices (MSPs)
2 . Union Agriculture Minister is the ex-officio chairperson of the commission
Which of the above statements is/are correct?
A) 1 Only
B) 2 Only
C) Both 1& 2
D) Neither 1 nor 2

ANS – A