QUIZ – 15 , 7th Dec 2017

Q 1 . Which of the following statements about the Organisation for Economic Cooperation and Development are incorrect?

1 . India is a key partner but not a member
2 . Unlike the G20, it has a permanent secretariat
Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 Only
b) 2 Only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 or 2

ANS – d

Q 2 . Women were enfranchised for the first time on the same terms as men by:-

a) Montford reforms
b) Morley Minto reforms
c) Government of India act 1935
d) Indian Independence act, 1947

ANS – a

Q 3 . Which of the following statements is/are correct about Hinayana Buddhism:-

1 . Hinayana Buddhism originated outside India
2 . Hinayana scriptures were developed mainly in Sanskrit
3 . Hinayana sect believes that each man should attain his own salvation
Answer using the codes below:-

a) 1 and 3 only
b) 3 only
c) 2 only
d) 2 and 3 only

ANS –  b

Q 4 . Which of the following may be consequences of a Coronal Mass Ejection (CME)?

1 . Unlike when in ordinary circumstances auroras are visible close only to the north and south poles, it will trigger auroras worldwide
2 . It will generate an electrical current in any conductive material near the ground
3 . The ionosphere thickens and delays the transmission of signals back to earth
Select the correct answer using codes given below:

a) 1 and 3 Only
b) 2 and 3 Only
c) 1 only
d) 1 , 2 and 3

ANS – d

Q 5 . Tobin tax is

a) A tax to prevent the accumulation of black money
b) A tax to prevent speculative flight of capital
c) A tax to deal with the increasing inequality in the economy
d) A tax on the expenditure on luxury items

ANS – b

Q 6 . Consider the following statements with regard to Subhas Chandra Bose:

1 . He secured from the Axis powers, a declaration in favour of Indian Independence
2 . The ‘Provisional Government of Free India’ established by him was recognized by Japan as well as Germany and Fascist Italy
Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2 only
d) Neither 1 or 2

ANS – b

Q 7 . Denotified tribes are:-

a) Backward Tribes, identified for the targeted benefits
b) Tribes that has been excluded from the scheduled list of the government
c) Tribes that were listed under the criminal tribes act of 1871, as criminal tribes.
d) Tribes of eastern India that has been involved in the Naxal activities.

ANS – c

Q 8 .  Consider the following statements regarding Kala-Azar
1. Kala-azar belongs to the Neglected Tropical Diseases (NTD)
2. It persists under the conditions of poverty and are concentrated exclusively in the developing world
3. It is a parasitic disease transmitted by the aeges agypties mosquitos
Which of the following statements is/are correct?
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) All of the above

ANS – a

Q 9 . Consider the following statements with respect to ‘Maglev’

1 . It is a transport method that uses magnetic levitation to move vehicles without touching the ground
2 . A Maglev train travels along a guideway using magnets to create both lift and propulsion which reduces friction by a great extent, allowing very high speeds
Which of the following statements is/are correct?

a) Only 1
b) Only 2
c) 1 and 2
d) None of the above

ANS – c

Q 10 . With reference to Indian Constitution, Freedom of speech:-
1. Is provided under article 19(1)(c)
2. Is an absolute right
3. Cannot be restricted on the ground of ‘friendly relations with Foreign States’

Which of the above statement(s) is/are incorrect, answer using the codes below:-

a) 1 and 3 only
b) 2 only
c) All of the above
d) None of the above

ANS – c