QUIZ – 16 , 8 th Dec 2017

Q 1 . Which of the following landforms are found in arid regions?
1. Mesas
2. Ventifacts
3. Moraines
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3

ANS – a

Q 2 . Which among the following are a part of core industries?

1 . Fertilizers
2 . Refinery Products
3 . Natural Gas
4 . Iron
5 . Cement
6 . Electricity
Choose the correct code:

a) 1,2,4,5 and 6
b) 1,2,3,4 and 6
c) 1,2,3,5 and 6
d) 1,2,3,4,5 and 6

ANS – c

Q 3 . .Consider the following statements:
1. Both Coffee and Tea prefer slightly acidic Soil
2. Both Coffee and Tea show winter dormancy
Which among the above statements is / are correct?
a) Only 1 is correct
b) Only 2 is correct
c) Both 1 and 2 are correct
d) Neither 1 nor 2 is / are correct

ANS – a

Q 4 . With Reference to the Bharat Ratna Award, consider the following statements
1. Underarticle 18 (1) of the Constitution, the recipients of Bharat Ratna cannot use the award as a prefix or suffix to their name.
2. The holders of the Bharat Ratna rank seventh in the Indian order of precedence.

Which of the above statement(s) is/are correct, answer using the codes below:-

a) 1 only
b) 2 only
c) None of the above
d) Both 1 and 2

ANS – d

Q 5 . Consider the following statements:
1. All kinds of Development Banks in India appeared Post-Independence
2. NABARD is the only agricultural Development Bank in India
Which among the above statements is / are correct?
a)Only 1 is correct
b)Only 2 is correct
c)Both 1 and 2 are correct
d)Neither 1 nor 2 is correct

ANS – d

Q 6 .  Consider the following statements
1. Boiling Water Reactors (BWR) are safer compared to Pressurized Water Reactors (PWR).
2. Most of India’s nuclear reactor are PWR type.
Which of the statements given above is/are correct ?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

ANS – b

Q 7 . Consider the following options

1 . Incandescent bulbs
2 . CFL(Compact Fluorescent Lamp)
3 . LED (Light Emitting Diodes)
4 . Tube lights/Fluorescent lamps
Which of the above do not use gas in the light emitting process.

a) 3 only
b) None of the above
c) 3 and 4 only
d) 2 and 3 only

ANS – a

Q 8 . “Milind Panho” explaining the Buddhist doctrines in the form of a dialogue between Milind and his teacher Nagsena (the great Buddhist philosopher ) is in
a)  Sanskrit
b) Pali Language
c) Hindi
d) Santhali

ANS – b

Q 9 . Mahatma Gandhi laid down four preconditions for a  Satyagrahi (Passive Resistor) to fulfill , namely
a) Observe perfect Chastity, Adopt Poverty, Follow truth and Cultivated Fearlessness.
b) Observe perfect Chastity, Gain Money, Follow truth and Cultivated Fearlessness.
c) Observe perfect Chastity, Adopt Poverty, Follow truth and Cultivated Power.
d) Observe perfect Chastity, Gain Money, Follow truth and Cultivated Power.

ANS – a

Q 10 . Mughal emperor Akbar divided his empire into

a) Eight Provinces (Subas)
b) Five Provinces (Subas)
c) Twelve Provinces (Subas)
d) Ten Provinces (Subas)

ANS – c