QUIZ – 17 ENVIRONMENT 9th Dec 2017

Q 1 . In an area where DDT had been used extensively, the population of birds declined significantly because
a . Cobras were feeding exclusively on birds
b . Many of the birds eggs laid, did not hatch
c . Birds stopped laying eggs
d . Earthworms in the area got eradicated

ans – b

Q 2 . dB is a standard abbreviation used for the quantitative expression of
a . The dominant Bacillus in a culture
b . The density of bacteria in a medium
c . A certain pesticide
d . A particular pollutant

ans – d

Q 3 . Identify the correctly matched pair
a . Basal Convention – Biodiversity Conservation
b . Montreal Protocol – Global warming
c . Kyoto protocol – Climatic change
d . Ramsar Convention – Ground water pollution

ans – c

Q 4 . Common indicator organism of water pollution is:
a . Entamoeba histolytica
b . Escherichia coli
c . Eichhornia crassipes
d . Lemna paucicostata

ans – b

Q 5 . Shell of egg in bird becomes thin (not properly formed) due to the pollution of pesticides. This is due to interference in the activity of :
a . Calmodulin
b . Mg ATPase
c . Ca ATPase
d . None of these

ans – a

Q 6 . Industrial melanism is an example of
a . Protective resemblance with the surrounding
b . Drug resistance
c . Defensive adaptation of skin against UV radiations
d . Darkening of skin due to industries

ans  – a

Q 7 . Carbon dioxide is called green-house gas because it is
a . Transparent to sunlight but traps heat
b . Transparent to heat but traps sunlight
c . Used in green-house to increase plant growth
d . Transparent to both sunlight and heat

ans – a

Q 8 . Trichoderma harzianum has proved a useful microorganism for:
a . Reclamation of wastelands
b . Bioremediation of contaminated soils
c . Biological control of soil-borne plant pathogens
d . Gene transfer in higher plants

ans – b

Q 9 . 
Which one of the following is not a bioindicator of water pollution?
a . Blood-worms
b . Sludge-worms
c . Sewage fungus
d . Stone flies

ans – d

Q 10 . Which one of the following is the correct percentage of the two (out of the total of 4) green house gases that contribute to the total global warming?
a . CO2 40%,CFCs 30%
b . CFCs 14%, Methane 20%
c . Methane 20%, N2O 18%
d . N2O 6%, CO2 86%

ans – b