QUIZ – 18 CULTURE 10th Dec 2017

Q 1 . Which of the following is/are feature of the Dravida style of temple architecture?
1. curvilinear shikara
2. recessed sculptures
3. gopuram
Select the correct answer using the codes given below.
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 3 only
(D) 1, 2 and 3

ANS -B

Q 2 . The “dharma” and “rita” depict a central idea of ancient Vedic civilization of India. In this context, consider the following statements:
1. Dharma was a conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others.
2.. Rita was the fundamental moral law governing the functioning of the universe and all it contained.

Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

ANS – C

Q 3 . The Jain philosophy holds that the world is created and maintained by
(A) Universal Law
(B) Universal Truth
(C) Universal Faith
(D) Universal Soul

ANS – B

Q 4 . How do you distinguish between kuchipudi and bharatnatyam dances?
1. Dancers occasionally speaking dialogues is found in kuchipudi dance but not in bharatnatyam.
2 . Dancing on the brass plate by keeping the feet on its edges is a feature of bharatnatyam but have such a form of movements.

Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) both 1 and 2
(D) neither 1 nor 2

ANS – A

Q 5 . Lord Buddha’s image is sometimes shown with the hand gesture called “Bhumiparsh Mudra”. It symbolizes
(A) Buddha’s calling of the earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation
(B) Buddha’s calling of the earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara
(C) Buddha’s reminder to his followers that they all arise from the earth and finally dissolve into the earth and thus this life is transitory
(D) both A and B are correct.

ANS – D

Q 6 .  The religion of early Vedic Aryans was primarily of
(A) bhakti
(B) image worship and yajnas
(C) worship of nature and yajnas
(D) worship of nature and bhakti

ANS – C

Q 7 . With reference to the scientific progress of ancient India which of the statements given below are correct?
1. Different kinds of specialised surgical instruments were in common use by 1st century AD.
2. Transplant of internal organs in the human body had begun by the beginning of 3rdcentury AD.
3. The concept of sine of an angle was known in 5thcentury AD.
4. The concept of cyclic quadrilateral was known in 7thcentury AD.

Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2 only
(B) 3 and 4 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4

ANS – C

Q 8 .  With reference to the history of ancient India, which of the following was/were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficacy of rituals

Select the correct answers using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

ANS – B

Q 9 .  The Nagara, the Dravida and the Vesara are the
(A) three main racial groups of the Indian subcontinent.
(B) three main linguistic divisions in to which the languages of India can be classified
(C) three main styles of Indian temple architecture
(D) three main musical Gharanas prevalent in India

ANS – C

Q 10 .  With reference to Dhrupad, one of the major traditions of India that has been kept alive for centuries, which of the following statements are correct?
1. Dhrupad originated and developed in the Rajput kingdoms during the Mughal Period.
2. Dhrupad is primarily a devotional and spiritual music.
3. Dhrupad Alap users Sanskrit syllables from Mantras.

Select the correct answer using the codes given below.
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

ANS – B