QUIZ – 19 GEOGRAPHY 11th Dec 2017

Q 1 .  Consider the following statements
1. The winds which blow between 30o N and 60o S latitudes throughout the year are known as westerlies.
2. The moist air masses that cause winter rains in North-Western region of India are part of westerlies.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ans – b

Q 2 .  Tides occur in the oceans and seas due to which among the following?
1. Gravitational force of the Sun
2. Gravitational force of the Moon
3. Centrifugal force of the Earth

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

ans – d

Q  3 . Consider the following States
1. Arunachal Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Mizoram

In which of the above States do ‘Tropical Wet Evergreen Forests’ occur?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

ans – c

Q 4 .  Which one of the following countries of South-West Asia does not open out to the Mediterranean Sea?
(a) Syria
(b) Jordan
(c) Lebanon
(d) lsrael

ans – b

Q 5 . In India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree species?
(a) Tropical moist deciduous forest
(b) Tropical rain forest
(c) Tropical thorn scrub forest
(d) Temperate forest with grasslands

ans – a

Q 6 .  “Each day is more or less the same, the morning is clear and bright with a sea breeze; as the Sun climbs high in the sky, heat mounts up, dark clouds form, then rain comes with thunder and lightning. But rain is soon over.” Which of the following regions is described in the above passage?
(a) Savannah
(b) Equatorial
(c) Monsoon
(d) Mediterranean

ans – b

Q 7 .  In the South Atlantic and South-Eastern Pacific regions in tropical latitudes, cyclone does not originate. What is the reason?
(a) Sea surface temperatures are low
(b) Inter-Tropical Convergence Zone seldom occurs
(c) Coriolis force is too weak
(d) Absence of land in those regions

ans – a

Q 8 .  Which one of the following pairs of States of India indicates the easternmost and westernmost State?
(a) Assam and Rajasthan
(b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
(c) Arunachal Pradesh and Gujarat
(d) Assam and Gujarat

ans – c

Q 9 . What explains the eastward flow of the equatorial counter-current?
(a) The Earth’s rotation on its axis
(b) Convergence of the two equatorial currents
(c) Difference in salinity of water
(d) Occurrence of the belt of calm near the equator

ans – a

Q 10 . Consider the following pairs:
Place of Pilgrimage Location
1. Srisailam : Nallamala Hills
2. Omkareshwar : Satmala Hills
3. Pushkar : Mahadeo Hills

Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

ans – a