QUIZ 21 POLITY 13th Dec

Q 1 .  Who among the following appointed by the Governor can be removed by only the President of India?
(A) Chief Minister of a State
(B) A member of the State Public Service Commission
(C) Advocate-General
(D) Vice-Chancellor of a State University

ANS – B

Q 2 .  Which option is not correct?
(A) Most of the educational institutions of National repute in scientific and technical sphere fall
Under 64th entry of Union list.
(B) Education, in general, is the subject of concurrent list since 42nd Constitutional Amendment Act 1976.
(C) Central Advisory Board on Education (CABE) was first established in 1920.
(D) India had implemented the right to Free and Compulsory Primary Education in 2002 through 86th Constitutional Amendment.

ANS – D

Q 3 . Consider the following statements :
Identify the statement which implies natural justice.
(A) The principle of natural justice is followed by the Courts.
(B) Justice delayed is justice denied.
(C) Natural justice is an inalienable right of a citizen
(D) A reasonable opportunity of being heard must be given.

ANS – C

Q 4 .  Who among the following takes the oath to ‘uphold the constitution and the laws’?
1. President
2. CAG
3. Supreme court Judge
Select the correct answer using the codes given below.
(A)1 and 2 only
(B) 2 only
(C) 3 only
(D) 2 and 3 only

ANS – D

Q 5 . Which of the following statement/statements is/are true?

1) Hindi though being considered as the official language of India, it is optional for the centre to promote the spread and development of Hindi as some might consider it discrimination against other languages.
2) Hindi is the national language of India. However, though being the official language of India, it is used along with English.

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) None of the above

ANS – D

Q 6 . Which statements are true regarding merits and demerits of Anti-Defection Law?

1) It doesn’t differentiate between defection and dissent.
2) It checks mischief of defection.
3) Rules are same for defection of independent members and nominated members.
4) This does not bring stability in the legislature.

(A) 1, 3
(B) 1, 2, 4
(C) 2, 3, 4
(D) 1, 2

ANS – D

Q 7 . The 44th Amendment Act (1978) has abolished the constitutional obligation to pay compensation in regard to the compulsory acquisition of private property by the governments except in case of –

(A) When the government acquires the property of tribals
(B) When the government acquires the property of a minority religious institution
(C) When the government acquires the property of a minority educational institution
(D) None of the above

ANS – C

Q 8 . Adjournment of the Lok Sabha results to 
1. all pending notices would lapse.
2. a bill pending in lok sabha lapses.
3. a bill passed by both houses but pending assent by president does not lapse
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) None

ANS – D

Q 9 . Which of the following actions can the parliament take with respect to any particular tax?
1. increase it
2. decrease it
3. abolish it
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3

ANS – C

Q 10 . Consider the following statements about National emergency:
1. A revocation of emergency by President must be approved by the Parliament within one month.
2. The President must revoke a proclamation of emergency if the Parliament passes a resolution disapproving its continuation.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

ANS – D