QUIZ – 23 BIODIVERSITY 15th Dec 2017

1 . Which organism possesses characteristics of plants and animals?
A . Bacteria
B . Monera
C . Euglena
D . Mycoplasma

ANS – C

2 . A fat called blubber could be obtained from
A . Bats
B . Porpoises
C . Dolphin
D . Blue whale

ANS – D

3 . Which one of the following pairs of animals comprises ‘jawless fishes’?
A . Guppies and hag fishes
B . Lampreys and eels
C . Mackerels and Rohu
D . Lampreys and hag fishes

ANS – D

4 . Why do camels have a long neck?
A . more vertebrae
B . vertebral plates between adjoining vertebrae
C . increase in size of each vertebra
D . cartilage pads between vertebra

ANS – C

5 . Which of the followings are egg laying mammals?
A . Insectivores
B . Monotremes
C . Marsupials
D . Bats

ANS – B

6 . Which is a living fossil?
A . Coelacanth
B . Limulus
C . Sphenodon
D . All of these

ANS – D

7 . Which is a coelenterate?
A . Sea Mouse
B . Sea Urchin
C . Sea Pen
D . Sea cucumber

ANS – C

8 . Which animal of the followings belongs to class crustacea?
A . Cockroach
B . Cyclops
C . Grasshopper
D . Mosquito

ANS – B

9 . Turtles are
A . Arthropods
B . Pisces
C . Reptiles
D . Molluscs

ANS – C

10 . Silk fibre contains which proteins?
A . Mucin and serine
B . Fibrin and serine
C . Collagen and elastin
D . Fibroin and sericine

ANS – D