QUIZ – 24 GEOGRAPHY 16th Dec 2017

Q 1 . Reverse fault is similar to

A . overfolding
B . normal fault
C . tear fault
D . recumbent folding

ANS – B

Q 2 . A block mountain with a flat top is called a

A . limb
B . slant
C . thrust
D . horst

ANS – D

Q 3 . A mountain that is formed by large-scale displacement of rocks caused by either compressional or tensional forces is known as

A . fold mountain
B . fault mountain
C . block mountain
D . rocky mountain

ANS – C

Q 4 . When rock layers bend downwards, they form a

A . limbs
B . syncline
C . anticline
D . cliff

ANS – B

Q 5 . Fault or fold of a plate depends on its

A . density
B . mass
C . shape and size
D . flexibility under force

ANS – D

Q 6 . Even further over limited push would convert recumbent fold into a

A . under thrust fold
B . over lifted fold
C . over dragged fold
D . over thrust fold

ANS – D

Q 7 . When amount of compressional force exerted on a rock layer is equal from both sides, rock layer is likely to warp and crumple

A . unequally
B . symmetrically
C . asymmetrically
D . quickly

ANS – B

Q 8 . When tensional force is applied to rock layers, it develops a

A . normal fault
B . reverse fault
C . tear fault
D . pierce fault

ANS – A

Q 9 . Plate boundaries, made up of oceanic sedimentary rocks, are pushed to form a

A . natural mountain range
B . fold mountain range
C . faulty mountain range
D . converging mountain range

ANS – B

Q 10 .  A tear fault occurs due to

A . horizontal displacement of rocks
B . vertical displacement of rocks
C . diagonal displacement of rocks
D . all of them

ANS – A