GS PRELIMS 2013 GEOGRAPHY QUESTIONS

Q 1 . The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?

1 . It occupies a linear rift valley.
2 . It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3 . The land slopes to the west from Central India.

Select the correct answer using the codes given below.

a . 1 only
b . 2 and 3
c . 1 and 3
d . None

Answer – a

Q 2 . Consider the following statements:

1 . Natural gas occurs in the Gondwana beds.
2 . Mica occurs in abundance in Kodarma.
3 . Dharwars are famous for petroleum.

Which of the statements given above is/are correct?

a . 1 and 2
b . 2 only
c . 2 and 3
d . None

Answer – b

Q 3 . Which of the following is / are the characteristic/ characteristics of Indian coal?

1 . High ash content
2 . Low sulphur content
3 . Low ash fusion temperature

Select the correct answer using the codes given below.

a . 1 and 2 only
b . 2 only
c . 1 and 3 only
d . 1, 2 and 3

Answer – a

Q 4 . Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?

1 . They are generally red in colour.
2 . They are rich in nitrogen and potash.
3 . They are well-developed in Rajasthan and UP.
4 . Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.

Select the correct answer using the codes given below.

a . 1, 2 and 3
b . 2, 3 and 4
c . 1 and 4
d . 2 and 3 only

Answer – c

Q 5 . Consider the following crops

1 . Cotton
2 . Groundnut
3 . Rice
4 . Wheat

Which of these are Kharif crops?

a . 1 and 4
b . 2 and 3 only
c . 1, 2 and 3
d . 2, 3 and 4

Answer – c

Q 6 . Consider the following pairs :

1 . Limboo (Limbu) : Sikkim
2 . Karbi : Himachal Pradesh
3 . Dongaria : Odisha
4 . Bonda : Tamil Nadu

Which of the above pairs are correctly matched?

a . 1 and 3 only
b . 2 and 4 only
c . 1, 3 and 4 only
d . 1, 2, 3 and 4

Answer – a

Q 7 . Variations in the length of daytime and night time from season to season are due to

a . the earth’s rotation on its axis
b . the earth’s revolution round the sun in an elliptical manner
c . latitudinal position of the place
d . revolution of the earth on a tilted axis

Answer – d

Q 8 . On the planet earth, most of the freshwater exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion

a . is found in atmosphere as moisture and clouds
b . is found in freshwater lakes and rivers
c . exists as groundwater
d . exists as soil moisture

Answer – c

Q 9 . During a thunderstorm, the thunder in the skies is produced by the

1 . meeting of cumulonimbus clouds in the sky
2 . lightning that separates the nimbus clouds
3 . violent upward movement of air and water particles

Select the correct answer using the codes given below.

a . 1 only
b . 2 and 3
c . 1 and 3
d . None of the above produces the thunder

Answer – d

Q 10 .  The annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas. What is / are the reason / reasons?

1 . Thermal difference between land and water.
2 . Variation in altitude between continents and oceans.
3 . Presence of strong winds in the interior
4 . Heavy rains in the interior as compared to coasts.

1 only
1 and 2 only
2 and 3 only
1, 2, 3 and 4

Answer – a

Q 11 . Consider the following:

1 . Electromagnetic radiation
2 . Geothermal energy
3 . Gravitational force
4 . Plate movements
5 . Rotation of the earth
6 . Revolution of the earth

Which of the above are responsible for bringing dynamic changes on the surface of the earth?

a . 1, 2, 3 and 4 only
b . 1, 3, 5 and 6 only
c . 2, 4, 5 and 6 only
d . 1, 2, 3, 4, 5 and 6

Answer – d

Q 12 . Which one of the following pairs is correctly matched?

a . Abyssinian Plateau : Arabia
b . Atlas Mountains : North-Western Africa
c . Guiana Highlands : South-Western Africa
d . Okavango Basin : Patagonia

Answer – b

Q 13 . “Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders.” The above statement best describes which of the following regions?

a . African Savannah
b . Central Asian Steppe
c . North American Prairie
d . Siberian Tundra

Answer – b