GS PRELIMS 2014 GEOGRAPHY QUESTIONS

Q 1 . What is the correct sequence of occurrence of the following cities in South-East Asia as one proceeds from south to north?

1.Bangkok 2.Hanoi 3.Jakarta 4.Singapore.

Select the correct answer using the code given below.

a . 4-2-1-3
b . 3-2-4-1
c . 3-4-1-2
d . 4-3-2-1

Answer – c

Q 2 . Turkey is located between

a . Black Sea and Caspian Sea
b . Black Sea and Mediterranean Sea
c . Gulf of Suez and Mediterranean Sea
d . Gulf of Aqaba and Dead Sea

Answer – b

Q 3 . Which of the following phenomena might have influenced the evolution of organisms?

1 . Continental drift
2 . Glacial cycles

Select the correct answer using the code given below.

a . 1 only
b . 2 only
c . Both 1 and 2
d . Neither 1 nor 2.

Answer – c

Q 4 . The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of

a . Equatorial climate
b . Mediterranean climate
c . Monsoon climate
d . All of the above climates

Answer – c

Q 5 . With reference to ‘Changpa’ community of India, consider the following statement:

1 . They live mainly in the State of Uttarakhand.
2 . They rear the Pashmina goats that yield a fine wool.
3 . They are kept in the category of Scheduled Tribes.

Which of the statements given above is/are correct?

a . 1 only
b . 2 and 3 only
c . 3 only
d . 1, 2 and 3

Answer – b

Q 6 . Consider the following towns of India:

1 . Bhadrachalam
2 . Chanderi
3 . Kancheepuram
4 . Karnal

Which of the above are famous for the production of traditional sarees / fabric?

a . 1 and 2 only
b . 2 and 3 only
c . 1, 2 and 3
d . 1, 3 and 4

Answer – b

Q 7 . Consider the following rivers:

1 . Barak
2 . Lohit
3 . Subansiri

Which of the above flows / flow through Arunachal Pradesh?

a . 1 only
b . 2 and 3 only
c . 1 and 3 only
d . 1, 2 and 3

Answer – b

Q 8 . Consider these pairs

1. Cardamom Hills  – Coromandel Coast
2. Kaimur Hills  – Konkan Coast
3. Mahadeo Hills  – Central India
4. Mikir Hills –  North-East India

Which of the above pairs are correctly matched?

a . 1 and 2
b . 2 and 3
c . 3 and 4
d . 2 and 4

Answer – c

Q 9 . Consider the following pairs :

National Highway –  Cities connected
1. NH 4    –  Chennai and Hyderabad
2. NH 6  –  Mumbai and Kolkata
3. NH 15  –  Ahmedabad and Jodhpur

Which of the above pairs is/are correctly matched?

a . 1 and 2 only
b . 3 only
c . 1, 2 and 3
d . None

Answer – d

Q 10 . Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the ‘Ten Degree Channel’?

a . Andaman and Nicobar
b . Nicobar and Sumatra
c . Maldives and Lakshadweep
d . Sumatra and Java

Answer – a