GS PRELIMS 2015 GEOGRAPHY QUESTIONS

1) Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?

a) Khangchendzonga National park
b) Nandadevi National Park
c) Neora Valley National Park
d) Namdapha National park

Solution: d)

2) Consider the following statements:

1. The Accelerated Irrigation Benefits Programme was launched during 1996-97 to provide loan assistance to poor farmers.
2. The Command Area Development Programme was launched in 1974-75 for the development of water-use efficiency.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Solution: b)

3) Consider the following statements

1. The winds which blow between 30 degrees N and 60 degrees S latitudes throughout the year are known as westerlies.
2. The moist air masses that cause winter rams in North-Western region of India are part of westerlies.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Solution: b)

4) In a particular region in India, the local people train the roots of living tree into robust bridges across the streams. As the time passes these bridges become stronger. These unique ‘Living Root Bridges’ are found in

a) Meghalaya
b) Himachal Pradesh
c) Jharkhand
d) Tamil Nadu

Solution: a)

5) Tides occur in oceans and seas due to which of the following?

1. Gravitational Force of the Sun
2. Gravitational Force of the Moon
3. Gravitational Force of the Earth

Select the correct answer using the code given below
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2, and 3

Solution: d)

6) Consider the following States:

1. Arunachal Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Mizoram
In which of the following states do “Tropical Wet Evergreen Forests” occur?
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3

Solution: c)

7) Which one of the following countries of South-West Asia does not open out to the Mediterranean Sea?

a) Syria
b) Jordan
c) Lebanon
d) Israel

Solution: b)

8) In India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree species?

a) Tropical moist deciduous forest
b) Tropical rain forest
c) Tropical thorn scrub forest
d) Temperate forest with grasslands

Solution: a)

9) “Each day is more or less the same, the morning is clear and bright with a sea breeze; as the sun climbs high in the sky, heat mounts up, dark clouds form, than rain comes with thunder and lightning. But rain is soon over.”
Which of the following regions is described in the above passage?

a) Savannah
b) Equatorial
c) Monsoon
d) Mediterranean

Solution: b)

10) In the South Atlantic and South Eastern Pacific regions in tropical latitudes, cyclone does not originate. What is the reason?

a) Sea Surface temperature are low
b) Inter Tropical Convergence Zone seldom occurs
c) Coriolis force is too weak
d) Absence of land in those regions

Solution: a)

11) Which of the following pairs of States of India indicates the easternmost and Westernmost State?

a) Assam and Rajasthan
b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
c) Assam and Gujarat
d) Arunachal Pradesh and Gujarat

Solution: d)

12) Which of the following National Parks is unique in being a swamp with floating vegetation that supports a rich biodiversity?

a) Bhitarkanika National Park
b) Keibul Lamjao National Park
c) Keoladeo Ghana National park
d) Sultanpur National park

Solution: b)

13) What can be the impact of excessive/ inappropriate use of nitrogenous fertilizers in agriculture?
1. Proliferation of nitrogen-fixing microorganisms in soil can occur.
2. Increase in the acidity of soil can take place
3. Leaching of nitrate to the ground-water can occur.
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 and 3 only
b) 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3

Solution: c)

14) What explains the eastward flow of the equatorial counter-current?

a) The Earth’s rotation on its axis
b) Convergence of the two equatorial currents
c) Difference in salinity of water
d) Occurrence of the belt of calm near equator

Solution: a)

15) Consider the following pairs :

Place of Pilgrimage: Location
1. Srisailam : Nallamala Hills
2. Omkareshwar : Satmala Hills
3. Pushkar : Mahadeo Hills
Which of the above pairs is/are correctly matched?
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3

Solution: a)

16) The area known as ‘Golan Heights’ sometimes appears in the news in the context of the events related to:

a) Central Asia
b) Middle East
c) South-East Asia
d) Central Africa

Solution: b)

17) Consider the following rivers :

1. Vamsadhara
2. Indravati
3. Pranahita
4. Pennar
Which of the above are tributaries of Godavari?
a) 1,2 and 3
b) 2,3 and 4
c) 1,2 and 4
d) 2 and 3 only

Solution: d)

18) Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?

a) North Coastal Andhra Pradesh
b) South-West Bengal
c) Southern Saurashtra
d) Andaman and Nicobar Islands

Solution: d)