UPSC GS PRELIMS 2015 ENVIRONMENT QUESTIONS

Q1. Which of the following National Parks is unique in being a swamp with floating vegetation that supports a rich biodiversity?
(a) Bhitarkanika National Park
(b) Keibul Lamjao National Park
(c) Keoladeo Ghana National park
(d) Sultanpur National park

Answer: (b)

Q2. What can be the impact of excessive/ inappropriate  use of nitrogenous fertilizers in agriculture?
1 . Proliferation of nitrogen-fixing microorganisms in soil can occur.
2 . Increase in the acidity of soil can take place
3 . Leaching of nitrate to the ground-water can occur.
Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Answer:(c)

Q3. With reference to the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) and the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), which of the following statements is/are correct?
1 . IUCN is an organ of the United Nations and CITES is an international agreement between governments
2 . IUCN runs thousands of field projects around the world to better manage natural environments.
3 . CITES is legally binding on the States that have joined it, but this Convention does not take the place of national laws.
Select the correct using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Q4. With reference to ‘fly ash’ produced by the power plants using the coal as fuel, which of the following statements is/are correct?
1 . Fly ash can be used in the production of bricks for building construction
2 . Fly ash can be used as a replacement for some of the Portland cement contents of concrete
3 . Fly ash is made up of silicon dioxide and calcium oxide only, and does not contain any toxic elements.
Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only

Answer: (a)

Q5. With reference to ‘dugong’, a mammal found in India, which of the following statements is/are correct?
1 . It is a herbivorous marine animal.
2 . It is found along the entire coast of India
3 . It is given legal protection under Schedule 1 of the Wildlife (Protection) Act, 1972.
Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only

Answer: (c)

Q6. Which one of the following is the national aquatic animal of India?
(a) Saltwater crocodile
(b) Olive ridley turtle
(c) Gangetic dolphin
(d) Gharial

Answer: (c)

Q7. Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?
(a) North Coastal Andhra Pradesh
(b) South-West Bengal
(c) Southern Saurashtra
(d) Andaman and Nicobar Islands

Answer: (d)

Q8. Which one of the following is associated with the issue of control and phasing out of the use of ozone-depleting substances?
(a) Bretton Woods Conference
(b) Montreal Protocol
(c) Kyoto Protocol
(d) Nagoya Protocol

Answer: (b)

Q9. What is Rio+20 Conference, often mentioned in the news?
(a) It is the United nations Conference on Sustainable Development
(b) It is a Ministerial Meeting of the World Trade Organization
(c) It is a Conference of the Inter-governmental Panel on Climate Change
(d) It is a Conference of the Member Countries of the Convention on Biological Diversity

Answer: (a)

Q10. Which of the following statements regarding ‘Green Climate Fund’ is/are correct?
1 . It is intended to assist the developing countries in adaptation and mitigation practices to counter climate change.
2 . It is founded under the aegis of UNEP, OECD, Asian Development Bank and World Bank
Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

Q11. Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?
(a) Khangchendzonga National park
(b) Nandadevi National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Namdapha National park

Answer: (d)

Q12. ‘BioCarbon Fund Initiative for Sustain-able Forest Landscapes’ is managed by the
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank

Answer: (d)

Q13. The Genetic Engineering Appraisal Committee is constituted under the
(a) Food Safety and Standards Act, 2006
(b) Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999
(c) Environment (Protection) Act, 1986
(d) Wildlife (Protection) Act, 1972

Answer: c)

Q14. ‘Basel III Accord’ or simply ‘Basel III’, often seen in the news, seeks to
(a) develop national strategies for the conservation and sustainable use of biological diversity
(b) improve banking sector’s ability to deal with financial and economic stress and improve risk management
(c) reduce the greenhouse gas emissions but places a heavier burden on developed countries
(d) transfer technology from developed Countries to poor countries to enable them to replace the use of chlorofluorocarbons in refrigeration with harmless chemicals

Answer: (b)

Q15. In a particular region in India, the local people train the roots of living tree into robust bridges across the streams. As the time passes these bridges become stronger. These unique ‘Living Root Bridges’ are found in
(a) Meghalaya
(b) Himachal Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Tamil Nadu

Answer: (a)

Q16. Consider the following States:
1 . Arunachal Pradesh
2 . Himachal Pradesh
3 . Mizoram
In which of the following states do “Tropical Wet Evergreen Forests” occur?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Q17. With reference to ‘Forest Carbon Partnership Facility’, which of the following statements is/are correct?
1 . It is global partnership of governments, businesses, civil society and indigenous peoples
2 . It provides financial aid to universities, individual scientists and institutions involved in scientific forestry research to develop eco-friendly and climate adaptation technologies for sustainable forest management
3 . It assists the countries in their ‘REDD+ (Reducing Emission from Deforestation and Forest Degradation+)’ efforts by providing them with financial and technical assistance.
Select the correct answer using the code given below

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Q18. With reference to an organization known as ‘Birdlife International’ which of the following statements is/are correct?
1 . It is a Global Partnership of Conservation Organizations.
2 . The concept of ‘biodiversity hotspots’ originated from this organization.
3 . It identifies the sites known/referred to as ‘Important Bird and Biodiversity Areas’.
Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Q19. In India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree species?
(a) Tropical moist deciduous forest
(b) Tropical rain forest
(c) Tropical thorn scrub forest
(d) Temperate forest with grasslands

Answer: (a)

Q20. Which one of the following is the best description of the term “ecosystem”?
(a) A community of organisms interacting with one another
(b) That part of the Earth which is inhabited by living organisms
(c) A community of organisms together with the environment in which they live.
(d) The flora and fauna of a geographical area.

Answer: (c)

Q21. With reference to bio-toilets used by the Indian Railways, consider the following statements:
1 . The decomposition of human waste in the bio-toilets is initiated by a fungal inoculum.
2 . Ammonia and water vapour are the only end products in this decomposition which are released into the atmosphere.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Q22. With reference to the Indian Renewable Energy Development Agency Limited (IREDA), which of the following statements is/are correct?
1 . It is a Public Limited Government Company.
2 . It is a Non – Banking Financial Company.
Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 or 2

Answer: (c)