UPSC IAS PRELIMS 2019 GS(PAPER I) ENVIRONMENT QUESTIONS

Q 1. Consider the following statements
1. Under Ramsar Convention, it is mandatory on the part of the Government of India to protect and conserve all the wetlands in the territory of India.
2. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the Government of India
based on the recommendations of Ramsar Convention.
3. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANS- (b) 2 and 3 only

Q 2. Consider the following :
1. Carbon monoxide
2. Methane
3. Ozone
4. Sulphur dioxide
Which of the above are released into atmosphere due to the burning of crop/biomass residue?
(a) l and 2 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only
(d) l, 2, 3 and 4

ANS- (d) l, 2, 3 and 4

Q 3 .In India, the use of carbofuran, methyl parathion, phorate and triazophos is viewed with apprehension. These chemicals are used as
(a) pesticides in agriculture
(b) preservatives in processed foods
(c) fruit-ripening agents
(d) moisturising agents in cosmetics

ANS- (a) pesticides in agriculture

Q 4.Recently, there was a growing awareness in our country about the importance of Himalayan nettle
(Girardinia diversifolia) because it is found to be a sustainable source of
(a) anti-malarial drug
(b) biodiesel
(c) pulp for paper industry
(d) textile fibre

ANS- (d) textile fibre

Q 5. Consider the following States:
1. Chhattisgarh
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Odisha
With reference to the States mentioned above, in terms of percentage of forest cover to the total area of State, which one of the following is the correct
ascending order?
(a) 2-3-1-4
(b) 2-3-4-1
(c) 3-2-4-1
(d) 3-2-1-4

ANS – (c) 3-2-4-1

Q 6. Which of the following statements are correct about the deposits of ‘methane hydrate’?
1. Global warming might trigger the release of methane gas from these deposits.
2. Large deposits of ‘methane hydrate’ are found in Arctic Tundra and under the seafloor.
3. Methane in atmosphere oxidizes to carbon dioxide after a decade or two.
Select the correct answer using the code given below.
(a) l and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) l and 3 only
(d) l, 2 and 3

ANS – (d) l, 2 and 3

Q 7. Consider the following statements :
1. Agricultural soils release nitrogen oxides into environment.
2. Cattle release ammonia into environment.
3. Poultry industry releases reactive nitrogen compounds into environment.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

ANS –  (d) 1, 2 and 3

Q 8. In the context of proposals to the use of hydrogen-enriched CNG (H-CNG) as fuel for buses in public transport, consider the following statements :
1. The main advantage of the use of H-CNG is the elimination of carbon monoxide emissions.
2. H-CNG as fuel reduces carbon dioxide and h y d r o c a r b o n emissions.
3. Hydrogen up to one-fifth by volume can be blended with CNG as fuel for buses.
4. H-CNG makes the fuel less expensive than CNG.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

ANS – (b) 2 and 3 only

Q 9. Which one of the following National Parks lies completely in the temperate alpine zone?
(a) Manas National Park
(b) Namdapha National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Valley of Flowers National Park

ANS – (d) Valley of Flowers National Park

Q 10. Why is there a great concern about the ‘microbeads’ that are released into environment?
(a) They are considered harmful to marine ecosystems.
(b) They are considered to cause skin cancer in children.
(c) They are small enough to be absorbed by crop plams in irrigated fields.
(d) They are often found to be used as food adulterants

ANS – (a) They are considered harmful to marine ecosystems.

Q 11. Consider the following pairs:
Wildlife   –  Naturally found in
1. Blue finned Mahseer – Cauvery River
2. Irrawaddy Dolphin – Chambal River
3. Rusty-spotted Cat – Eastern Ghats
Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANS – (c) 1 and 3 only

Q 12 . In the context of which one of the following are the terms ‘pyrolysis and plasma gasification’ mentioned?
(a) Extraction of rare earth elements
(b) Natural gas extraction technologies
(c) Hydrogen fuel-based automobiles
(d) Waste-to-energy technologies

ANS –(d) Waste-to-energy technologies

Q 13. Which of the following are in Agasthyamala Biosphere Reserve?
(a) Neyyar, Peppara and Shendurney Wildlife
Sanctuaries; and Kalakad Mundanthurai Tiger Reserve
(b) Mudumalai, Sathyamangalam and Wayanad Wildlife Sanctuaries; and Silent Valley National Park
(c) Kaundinya, Gundia Brahmeswaram and Papikonda Wildlife Sanctuaries; and Mukurthi
National Park
(d) Kawal and Sri Venkateswara Wildlife Sancturaies; and Nagarjunasagar-Srisailam Tiger
Reserve.

ANS- (a) Neyyar, Peppara and Shendurney Wildlife
Sanctuaries; and Kalakad Mundanthurai Tiger Reserve

Q 14 . Consider the following statements :
1. Some species of turtles are herbivores.
2. Some species of fish are herbivores.
3. Some species of marine mammals are herbivores.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

ANS – (d) 1, 2, 3 and 4

Q 15. In the context of which of the following do some scientists suggest the use of cirrus cloud thinning technique and the injection of sulphate aerosol into stratosphere?
(a) Creating the artificial rains in some regions
(b) Reducing the frequency and intensity of tropical cyclones
(c) Reducing the adverse effects of solar wind on the Earth
(d) Reducing the global warming

ANS – (d) Reducing the global warming

Q 16 . Consider the following statements :
1. Asiatic lion is naturally found in India only.
2. Double-humped camel is naturally found in India only.
3. One-homed rhinoceros is naturally found in India only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANS – (a) 1 only

Q 17. Consider the following statements:
The Environment Protection Act, 1986 empowers the Government of India to
1. state the requirement of public participation in the process of environmental protection, and
the procedure and manner in which it is sought
2. lay down the standards for emission or discharge of environmental pollutants from various sources
Which of the statements given above is/are correct?
(a) l only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – (c) Both 1 and 2

Q 18 . As per the Solid Waste Management Rules, 2016 in India, which one of the following statements is correct?
(a) Waste generator has to segregate waste into five categories.
(b) The Rules are applicable to notified urban local bodies, notified towns and all industrial townships only.
(c) The Rules provide for exact and elaborate criteria for the identification of sites for landfills and waste processing facilities.
(d) It is mandatory on the part of waste generator that the waste generated in one district cannot
be moved to another district.

ANS – (c) The Rules provide for exact and elaborate criteria for the identification of sites for landfills and waste processing facilities.

Q 19. Consider the following statements .
1. As per recent amendment to the Indian Forest Act, 1927, forest dwellers have the right to fell the bamboos grown on forest areas.
2. As per the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act,
2006, bamboo is a minor forest produce.
3. The Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act,
2006 allows ownership of minor forest produce to forest dwellers.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANS – (d) 1, 2 and 3

Q 20. Consider the following statements :
1. As per law, the Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority exists at both National and State levels.
2. People’s participation is mandatory in the compensatory afforestation programmes carried
out under the Compensatory Afforestation Fund Act, 2016.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – (a) 1 only

Q 21. In India, ‘extended producer responsibility’ was introduced as an important feature in which of the following?
(a) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998
(b) The Recycled Plastic (Manufacturing and Usage) Rules, 1999
(c) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011
(d) The Food Safety and Standard Regulations, 2011

ANS- (c) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011