UPSC IAS PRELIMS 2019 GS(PAPER I) GEOGRAPHY QUESTIONS

Q 1 . With reference to the cultivation of Kharif crops in India in the last five years, consider the following
statements:
1. Area under rice cultivation is the highest.
2. Area under the cultivation of jowar is more than that of oilseeds.
3. Area of cotton cultivation is more than that of sugarcane.
4. Area under sugarcane cultivation has steadily decreased.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

ANS- (a) 1 and 3 only

Q 2 . Which one of the following groups of plants was domesticated in the ‘New World’ and introduced into the ‘Old World’?
(a) Tobacco, cocoa and rubber
(b) Tobacco, cotton and rubber
(c) Cotton, coffee and sugarcane
(d) Rubber, coffee and wheat

ANS – (a) Tobacco, cocoa and rubber

Q 3 . Consider the following pairs
Famous place : River
1. Pandharpur : Chandrabhaga
2. Tiruchirappalli : Cauvery
3. Hampi : Malaprabha
Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANS – (a) 1 and 2 only

Q 4 . On 21st June, the Sun
(a) does not set below the horizon at the Arctic Circle
(b) does not set below the horizon at Antarctic Circle
(c) shines vertically overhead at noon on the Equator
(d) shines vertically overhead at the Tropic of Capricorn

ANS – (a) does not set below the horizon at the Arctic Circle

Q 5 . What is common to the places known as Aliyar, Isapur and Kangsabati?
(a) Recently discovered uranium deposits
(b) Tropical rain forests
(c) Underground cave systems
(d) Water reservoirs

ANS- (d) Water reservoirs

Q 6 . Why are dewdrops not formed on a cloudy night?
(a) Clouds absorb the radiation released from the Earth’s surface.
(b) Clouds reflect back the Earth’s radiation.
(c) The Earth’s surface would have low temperature on cloudy nights.
(d) Clouds deflect the blowing wind to ground level

ANS – (b) Clouds reflect back the Earth’s radiation.

Q 7. Consider the following pairs
Sea – Bordering country
1. Adriatic Sea – Albania
2. Black Sea-  Croatia
3. Caspian Sea – Kazakhstan
4. Mediterranean Sea – Morocco
5. Red Sea – Syria
Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 5 only
(d) l, 2, 3, 4 and 5

ANS – (b) 1, 3 and 4 only

Q 8. Among the following, which one is the largest exporter of rice in the world in the last five years?
(a) China
(b) India
(c) Myanmar
(d) Vietnam

ANS – (b) India

Q 9 . Consider the following pairs
Glacier – River
1. Bandarpunch – Yamuna
2. Bara Shigri  – Chenab
3. Milam  – Mandakini
4. Siachen –  Nubra
5. Zemu –  Manas
Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) l, 2 and 4
(b) l, 3 and 4
(c) 2 and 5
(d) 3 and 5

ANS – (a) l, 2 and 4