UPSC IAS PRELIMS 2019 GS(PAPER I) SCIENCE & TECH. QUESTIONS

Q 1 . For the measurement/ estimation of which of the following are satellite images/remote sensing data used?
1. Chlorophyll content in the vegetation of a specific location
2. Greenhouse gas emissions from rice paddies of a specific location
3. Land surface temperatures of a specific location
Select the correct answer using the code given below.
(a) l only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) l, 2 and 3

ANS – (d) l, 2 and 3

Q 2. Recently, scientists observed the merger of giant ‘blackholes’ billions of lightyears away from the Earth. What is the significance of this observation?
(a) ‘Higgs boson particles’ were detected.
(b) ‘Gravitational waves’ were detected.
(c) Possibility of inter-galactic space travel through ‘wormhole’ was confirmed.
(d) It enabled the scientists to understand ‘singularity’.

ANS – (b) ‘Gravitational waves’ were detected.

Q 3 . Which of the following are the reasons for the occurrence of multi-drug resistance in microbial pathogens in India?
1. Genetic predisposition of some people
2. Taking incorrect doses of antibiotics to cure diseases
3. Using antibiotics in livestock farming
4. Multiple chronic diseases in some people
Select the correct answer using the code given below.
(a) l and 2
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

ANS – (d) 2, 3 and 4

Q 4 . What is Cas9 protein that is often mentioned in news?
(a) A molecular scissors used in targeted gene editing
(b) A biosensor used in the accurate detection of pathogens in patients
(c) A gene that makes plants pestresistant
(d) A herbicidal substance synthesized in genetically modified crops

ANS – (a) A molecular scissors used in targeted gene editing

Q 5. Which one of the following statements is not correct?
(a) Hepatitis B virus is transmitted much like HIV.
(b) Hepatitis B, unlike Hepatitis C, does not have a vaccine.
(c) Globally, the number of people infected with Hepatitis B and C viruses are several times more
than those infected with HN.
(d) Some of those infected with Hepatitis B and C viruses do not show the symptoms for many
years.

ANS – (b) Hepatitis B, unlike Hepatitis C, does not have a vaccine.

Q 6 . The word ‘Denisovan’ is sometimes mentioned in media in reference to
(a) fossils of a kind of dinosaurs
(b) an early human species
(c) a cave system found in North- East India
(d) a geological period in the history of Indian subcontinent

ANS – (b) an early human species

Q 7 . With reference to the recent developments in science, which one of the following statements is not correct?
(a) Functional chromosomes can be created by joining segments of DNA taken from cells of
different species.
(b) Pieces of artificial functional DNA can be created in laboratories.
(c) A piece of DNA taken out from an animal cell can be made to replicate outside a living cell in a laboratory.
(d) Cells taken out from plants and animals can be made to undergo cell division in laboratory petri
dishes.

ANS – (a) Functional chromosomes can be created by joining segments of DNA taken from cells of
different species.

Q 8. Consider the following statements
A digital signature is
1. an electronic record that identifies the certifying authority issuing it
2. used to serve as a proof of identity of an individual to access information or server on Internet
3. an electronic method of signing an electronic document and ensuring that the original content
is unchanged
Which of the statements given above is/are correct?
(a) l only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) l, 2 and 3

ANS – (c) 3 only

Q 9. In the context of wearable technology, which of the following tasks is/are accomplished by wearable devices?
1. Location identification of a person
2. Sleep monitoring of a person
3. Assisting the hearing impaired person
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANS – (d) 1, 2 and 3

Q 10. ‘RNA interference (RNAi)’ technology has gained popularity in the last few years. Why?
1. It is used in developing gene silencing therapies.
2. It can be used in developing therapies for the treatment of cancer.
3. It can be used to develop hormone replacement therapies.
4. It can be used to produce crop plants that are resistant to viral pathogens.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 4 only

ANS – (a) 1, 2 and 4

Q 11. In the context of digital technologies for
entertainment, consider the following statements :
1. In Augmented Reality (AR), a simulated environment is created and the physical world is
completely shut out.
2. In Virtual Reality (VR), images generated from a computer are projected onto real-life objects or
surroundings.
3. AR allows individuals to be present in the world and improves the experience using the camera
of smart-phone or PC.
4. VR closes the world, and transposes an individual,
providing complete immersion experience.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) l and 2 only
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 4 only

ANS – (b) 3 and 4

Q 12. Consider the following statements :
1. According to the Indian Patents Act, a biological process to create a seed can be patented in India.
2. In India, there is no Intellectual Property Appellate Board.
3. Plant varieties are not eligible to be patented in India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANS – (c) 3 only

Q 13 . Which of the following adopted a law on data protection and privacy for its citizens known as ‘General Data Protection Regulation’ in April 2016
and started implementation of it from 25th May, 2018?
(a) Australia
(b) Canada
(c) The European Union
(d) The United States of America

ANS – (c) The European Union

Q 14. Recently, India signed a deal known as ‘Action Plan for Prioritization and Implementation of Cooperation Areas in the Nuclear Field’ with which of the following countries?
(a) Japan
(b) Russia
(c) The United Kingdom
(d) The United States of America

ANS – (b) Russia

Q 15. With reference to communication technologies, what is/are the difference/differences between LTE (Long-Term Evolution) and VoLTE
(Voice over Long-Term Evolution)?
1. LTE is commonly marketed as 3G and VoLTE is commonly marketed as advanced 3G.
2. LTE is data-only technology and VoLTE is voice-only technology.
Select the correct answer using the code given below.
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

ANS – (d) Neither 1 nor 2